Citronen i sockerkakan tillför en frisk och god smak och ger innanmätet en fin färg. Om du inte har citron hemma kan du använda apelsin i stället eller gör en vaniljsockerkaka genom att öka mängden vaniljsocker till 1 msk i stället för 1 tsk.
Ägg och strösocker vispas luftigt i sockerkakan för att koldioxiden som bildas av bakpulvret under gräddningen ska kunna expandera och stanna kvar i luftbubblorna. På så sätt blir kakan luftig och får bra volym.
Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och Facebook: Lindas bakskola (klicka här)
Citron- & kokossockerkaka
Ca 12 bitar
Frisk, fräsch och saftig sockerkaka med smak av citron och kokos.
1 msk saft och rivet skal från 1 citron
3 ägg
2 dl strösocker
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
100 g smör, smält
1 dl mjölk
¾ dl kokos
3 dl vetemjöl
Glasyr
1 ½ dl florsocker
några teskedar citronsaft eller vatten
Garnering
kokos
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 180 grader.
2. Riv citronskalet fint på ett rivjärn. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Tillsätt bakpulver, vaniljsocker, salt, smör och mjölk. Rör om ordentligt.
3. Tillsätt citronsaft och skal, kokos och vetemjöl. Blanda snabbt ihop allt till en slät smet. Om du vispar för länge blir glutentrådarna för starka och sockerkakan seg.
4. Häll smeten i en smord och bröad limpform, ca 1 ½ liter.
5. Grädda kakan längst ner i ugnen i 30–40 min. Ugnsvärmen kan variera i olika ugnar och därför gräddningstiden. Känn efter med en provsticka om kakan är klar.
6. Låt kakan svalna i formen innan du stjälper upp den på en tallrik.
7. Glasyr: Blanda florsocker och citronsaft eller vatten, lite i taget, till en lagom tjock glasyr.
8. Ringla glasyren över kakan när den kallnat. Strö över lite kokos och låt glasyren stelna.