12–14 bitarMördeg
5 dl vetemjöl200 g smör, rumsvarmt
1 ½ dl strösocker Mazarinfyllning
200 g mandelmassa100 g smör, rumsvarmt2 ägg Blåbärsglasyr
ca ¾ dl blåbär, passerade3 dl florsockerev. några droppar vatten DekoreringflorsockerGÖR SÅ HÄR1. Mördeg: Nyp ihop alla ingredienserna till en deg eller kör dem snabbt i en hushållsmaskin. Ställ degen i kylen i 15–30 min. Sätt ugnen på 180 grader.
2. Kavla ut degen till en cirkel, ca 26 cm i diameter. Lägg rundeln i en form med löstagbar kant, 23–24 cm i diameter klädd med bakplåtspapper i botten. Degen ska sticka upp några centimeter på kanterna.
3. Mazarinfyllning: Vispa ihop mandelmassa och smör med en elvisp i en bunke. Tillsätt äggen och fortsätt vispa till en slät massa.
4. Bred ut mazarinfyllningen på mördegen. Jämna till mördegskanten så den får ungefär samma höjd som fyllningen.
5. Grädda kakan i 35–40 min. Låt den kallna helt i formen.
6. Glasyr: Passera blåbären genom en sil så att skalet silas bort. Spara vätskan i en skål under silen.
7. Blanda florsocker och blåbärssåsen till en bredbar glasyr. Tillsätt eventuellt någon droppe vatten om det behövs för att glasyren ska bli bredbar.
8. Bred ut glasyren på kakan. Låt den stelna. Pudra över florsocker.
[caption id="attachment_46777" align="" width="860"] 1. Mördeg: Nyp ihop alla ingredienserna till en deg eller kör dem snabbt i en hushållsmaskin. Ställ degen i kylen i 15–30 min. Sätt ugnen på 180 grader.[/caption]
[caption id="attachment_46779" align="" width="860"] 3. Mazarinfyllning: Vispa ihop mandelmassa och smör med en elvisp i en bunke. Tillsätt äggen och fortsätt vispa till en slät massa.[/caption]
[caption id="attachment_46780" align="" width="860"] 4. Bred ut mazarinfyllningen på mördegen. Jämna till mördegskanten så den får ungefär samma höjd som fyllningen.[/caption]
[caption id="attachment_46781" align="" width="860"] 5. Grädda kakan i 35–40 min. Låt den kallna helt i formen.[/caption]
[caption id="attachment_46782" align="" width="860"] 6. Glasyr: Passera blåbären genom en sil så att skalet silas bort. Spara vätskan i en skål under silen.[/caption]
[caption id="attachment_46783" align="" width="860"] 7. Blanda florsocker och blåbärssåsen till en bredbar glasyr. Tillsätt eventuellt någon droppe vatten om det behövs för att glasyren ska bli bredbar.[/caption]
[caption id="attachment_46784" align="" width="860"] 8. Bred ut glasyren på kakan. Ställ den i kylen en stund så glasyren stelnar.[/caption]
En mycket lättgjord, makalöst god och läcker glasstårta med Ballerina chokladboll (men man kan använda vilken Ballerina-sort man vill) som jag blandat med en krämig, svalkande glass. En underbar Ballerina chokladboll Ice Cream Cake som passar som dessert efter en god middag, som födelsedagstårta till sommarfikat eller njut av den framför tv:n en skön fredagskväll. …