Lyxig, lättgjord dessert! En gudomligt god favoritpaj som garanterat gör succé! Den smuliga bottnen och den krämiga chokladfyllningen är en underbar kombination! Det bästa av allt är att den är superenkelt att baka och håller i ett par dagar i kylen. Servera den gärna med vispad grädde eller glass och färska bär.
TIPS! Följ mig gärna lindasbakskola på Instagram (klicka här), Facebook (klicka här) & Snapchat för mer inspiration & flera recept!
Chokladkolapaj med smulbotten
Ca 12 bitar
100 g smör
½ dl strösocker
1 ½ dl vetemjöl
2 dl havregryn
½ krm salt
Chokladkolakräm
3 dl vispgrädde
1 dl ljus sirap
2 dl strösocker
1 msk kakao
½ tsk ättiksprit
50 g smör
100 g mörk choklad
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 200 grader. Nyp ihop smöret med de torra ingredienserna till en smulig deg.
2. Tryck ut degen i en pajform, ca 24 cm i diameter (en rund springform går också bra). Tryck upp en kant, ca 2 cm hög.
3. Grädda pajskalet mitt i ugnen i ca 20 min. Låt det svalna.
4. Koka upp vispgrädde, sirap, strösocker och kakao. Låt det puttra till 120 grader (använd en digitaltermometer). Det tar ca 15 min. Tillsätt sedan ättiksprit och rör om ordentligt. Stäng av spisvärmen. Tillsätt sist smör och choklad och låt det smälta. Rör om till en slät smet.
5. Häll chokladkolakrämen på pajbottnen. Låt den svalna. Ställ den i kylen för att stelna i ett par timmar.