Ett av de godaste frukostbröden jag vet! De blir så vansinnigt saftiga, mjuka och goda. Rågsikt är så väldigt gott att baka bröd med.
Tips! Byt ut 3 dl rågsikt mot grahamsmjöl eller rågmjöl för mer fibrer.
Tips! Följ Lindas bakskola NYTTIGA RECEPT konto på Instagram – klicka här!
TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)
Hålkakor
12 st
50 g jäst
6 dl mjölk, fingervarm
2 tsk salt
50 g smör, rumsvarmt
1 dl mörk eller ljus sirap
15–17 dl rågsikt
GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, smör, sirap och rågsikt, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den ordentligt. Låt den jäsa i ca 45 min under en bakduk.
2. Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord. Rulla den i mjöl och forma den till en limpa.
3. Dela degen i 12 bitar. Forma dem till bollar och tryck ut dem till till runda kakor, ca 15 cm.
4. Gör ett hål i mitten på bröden, ca 2 cm brett. Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper. Strö lite mjöl över bröden och stick ner ca åtta hål i varje kaka med änden på en visp eller liknande.
5. Låt bröden jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
6. Grädda bröden mitt i ugnen i 13–15 min. Låt dem svalna på ett galler under en bakduk.
Tips! Följ Lindas bakskola NYTTIGA RECEPT konto på Instagram – klicka här!
TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)