Luftiga, goda morotsfrallor. Degen klipps i bitar med en sax – du slipper kladdiga händer plus att bröden blir vackert formade. Enkelt, smidigt och smart!
Tips! Vattnet i degen kan bytas ut mot mjölk. Då blir bröden mjukar i konsistensen. Vatten gör frallorna härligt mjuksega, luftigare och med större lufthål. Mjölk gör bröden mjukare, med mindre lufthål.
Tips! Gör en halv sats deg och låt frallorna jäsa på en ugnsplåt i kylen över natten (då kan du skippa första jäsningen i bunken). Ta fram plåten när du vaknar och grädda dem när ugnen är varm. Om du gör en hel sats deg kan det vara svårt att få plats med bröden i kylen.
Lättbakade morotsfrallor
Ca 24 st
50 g jäst
8 dl vatten, fingervarmt
2 tsk salt
2 msk rapsolja
1 morot, fint riven (normalstor)
2 dl grahamsmjöl (eller rågsikt)
16–17 dl vetemjöl
GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten och blanda tills jästen är upplöst. Tillsätt salt, rapsolja, rivna morötter och grahamsmjöl. Blanda ordentligt. Tillsätt vetemjöl, lite i taget och blanda ihop allt till en smidig deg. Knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.
2. Rulla degen i mjöl och klipp den i bitar, ca 24 st.
3. Lägg degbitarna på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
4. Grädda bröden mitt i ugnen i 10–12 min. Låt dem svalna på ett galler.