Focaccia är ett underbart gott tillbehör till middagen. Degen jäser bara en gång direkt på plåten så det är mycket enkelt att baka. Tillbehören på brödet kan varieras helt efter egen smak. Degen kan göras redan på morgonen om man vill. Ställ du degbunken i kylen över dagen. Brödet är allra godast när det är nygräddat!
Tips – degen går att kalljäsa!
Gör degen på morgonen och låt den jäsa i kylen 6–10 timmar. Baka ut brödet och låt det jäsa på plåten i ca 30 min innan du gräddar det.
TIPS! Följ mig gärna lindasbakskola på Instagram (klicka här), Facebook (klicka här).
Focaccia
Ca 12 bitar
25 g jäst
2 ½ dl vatten, fingervarmt
1 msk rapsolja eller olivolja
1 tsk salt
7–8 dl vetemjöl
Garnering
olivolja eller rapsolja
flingsalt
ca 10 cocktailtomater
ca 10 oliver
färsk rosmarin
½ rödlök
eller andra valfria godsaker
GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten, olja, salt och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter.
2. Tryck ut degen på en plåt med bakplåtspapper, 1 ½–2 cm tjock. Låt den jäsa under bakduk i ca 40 min. Sätt ugnen på 250 grader.
4. Tryck ca 35 hål i degen med pekfingret. Pensla på olivolja och strö över flingsalt.
5. Tryck ner cocktailtomater och oliver i några av hålen och strö över färsk rosmarin. Skala löken och skär den i skivor och strö dem över degen.
6. Grädda brödet mitt i ugnen i 12–14 min eller tills det fått lite färg. Låt det svalna på ett galler.