Minilimpor är både trevliga att servera och fantastiskt goda. De ser oerhört läckra och härliga ut när man bjuder på dem på en middag, buffé eller till frukost. Alla vill så klart ha en egen limpa!
Grädda bröden i en form för portionsbröd eller lägg dem på en ugnsplåt. Utan form flyter bröden ut lite mer och blir inte lika höga men lika goda. Mjölk i degen gör inkråmet något mjukare och saftigare än vatten som ger en frasigare skorpa och segare inkråm.
Formen har jag köpt på www.lyckasmedmat.se
Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och Facebook: Lindas bakskola (klicka här)
Minilimpor
Ca 8 st
25 g jäst
3 dl mjölk, fingervarm
(vatten går också bra)
1 ½ tsk salt
25 g smör, rumsvarmt
½ dl ljus sirap
4 dl rågsikt
2–3 dl vetemjöl
GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke och lös upp den med mjölken. Tillsätt salt, smör, sirap, rågsikt och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i 45–60 min.
2. Dela degen i 8 bitar på ett mjölat bakbord. Forma dem till små limpor och skär ca 4 snitt i varje bröd med en vass kniv.
3. Lägg bröden i en smord form för minilimpor (eller på en plåt med bakplåtspapper). Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
4. Sänk värmen till 225 grader när bröden sätts in och grädda dem mitt i ugnen i ca 15 min eller tills de fått lagom med färg. Låt bröden svalna innan du tar ut dem ur formarna.