RÖR-IHOP-BRÖD SOM JÄSER EN GÅNG
Rör ihop degen snabbt och den behöver inte jäsa – stjälp ut degen i en långpanna och låt den jäsa en gång. Degen jäser i en timme (lite längre än vanligt) eftersom det bara är en jäsning. Perfekt när man vill att det ska gå fort att baka! Ett ljuvligt gott och bra frukostbröd!
Tips kalljäsning: Gör degen på kvällen och låt den jäsa under plastfolié i kylen över natten. Ta fram plåten i rumstemperatur ca 30 minuter innan gräddning.
Tips! Baka grötfrallor – supergoda, saftiga frallor – klicka här för recept!
RÖR-IHOP-BRÖD SOM JÄSER EN GÅNG
8 st
Deg
25 g jäst
4 dl vatten, rumsvarmt
1 1/2 tsk salt
2 msk rapsolja
ca 8 dl vetemjöl (eller rågsikt)
(jag har använt vetemjöl i receptet på bilden)
GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten och jäst och rör om ordentligt.
2. Tillsätt salt, rapsolja och mjölet, lite i taget och rör om med en slev till en lätt kladdig deg. Du behöver inte knåda degen utan rör om tills det är en lätt kladdig deg.
3. Stjälp ut degen i en långpanna, ca 35 x 30 cm (eller plåt), klädd med bakplåtspapper. Strö över lite mjöl och platta ut degen till en rektangel med mjölade händer.
4. Skär degen i åtta rutor och skär tre snitt med en vass kniv i varje bit.
5. Låt degen jäsa i rumstemperatur under en handduk i ca 1 timme. Sätt ugnen på 250 grader efter halva jäsningen
6. Grädda brödet i 18–20 minuter mitt i ugnen. Njut av nybakat bröd med smör och ett gott pålägg. Brödet går bra att frysa in.