Bevara frukt och bär längre med infrysning
Bevara frukt och bär längre med infrysning Frukt och bär som förvaras i rumstemperatur förlorar vätska snabbare efter som den dunstar genom skalet. De drabbas av uttorkning vilket gör att frukten blir mindre saftig samt att texturen och konsistensen blir trist. Man förlänger saftigheten i frukten och bären genom att förvara dem i kylen. Men om man …
Därför ska man förvara frukt, bär & grönsaker i kylen
Förvara frukt, bär och grönsaker i kylen (eller svalen) Frukt, bär och grönsaker innehåller mellan 79 och 95 procent vatten. För att behålla kvaliteten är det angeläget att behålla så stor mängd vatten som möjligt i produkterna. När de ligger i rumstemperatur drabbas frukterna, bären och grönsakerna snabbare av uttorkning eftersom vätskan lättare dunstar genom …
Kanelbullekladdkaka i långpanna
Kanelbullekladdkakan med pärlsocker på toppen som knastrar mellan tänderna är magiskt gott! En stor favorit! När jag bjöd på denna på min sons fotbollsavslutning var det flera av barnen som sade att det var den godaste kakan de någonsin ätit. 🙂 KANELBULLEKLADDKAKA 20–24 bitar 400 g smör 6 dl strösocker 1 msk vaniljsocker 1 msk kanel 1 krm salt 5 dl vetemjöl 6 …
Kärleksmumskladdkaka med strössel
Kladdkaka + kärleksmums + strössel = för gott för att vara sant! En riktigt läcker chokladkladdkaka med underbar glasyr, samma som man brukar ha på kärleksmums. Detta är toppat med strössel som knastrar härligt mellan tänderna. Kärleksmumskladdkaka med strössel Ca 12 bitar 150 g smör 1 krm salt 3 dl strösocker 2 msk kakao 1 …
Så kokar man potatis
Så kokar man potatis: 1. Välj jämnstora potatisar eller dela dem till samma storlek. 2. Koka upp vatten med ca 2 tsk salt per liter vatten. (läs mer här!) 3. Lägg i potatisen, vattnet ska precis bara täcka potatisen. 4. Ge potatisen ett snabbt uppkok och sjud sedan under lock. 5. Avsluta kokningen då rätt innertemperatur nåtts, använd …
Ska potatisen läggas i kallt vatten i kastrullen eller när vattnet börjat koka?
Ska potatisen läggas i kallt vatten i kastrullen eller när vattnet börjat koka? Svar: För att bevara C-vitaminhalten i potatisen bör temperaturen i potatisen snabbt passera 40–60 grader. På så sätt minskar risken för nedbrytning av C-vitaminen. Därför ska man lägga ner potatisen i kokande vatten. Om den tillagas för länge på låg värme kan näringen …