


Fluffiga, supergoda frallor som är helt perfekta till frukost eller servera dem till en soppa, sallad eller till middagen. Degen kan även kalljäsa i 8–10 timmar. Läs nedan.
KALLJÄSNING:
Gör degen på kvällen och grädda frallorna direkt när du vaknar.
GÖR SÅ HÄR 1:
– Gör degen och baka ut frallorna direkt på plåten. Strö över lite mjöl.
– Lägg på en bakhandduk och ställ plåten i kylen över natten.
– Ta fram plåten ca 20 minuter innan gräddning och låt den stå i rumstemperatur.
GAFFELFRALLOR
12 st
50 g jäst
6 dl vatten, fingervarmt
2 tsk salt
2 msk rapsolja
6 dl rågsikt
10 dl vetemjöl
GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, olja, rågsikt och vetemjöl. Blanda ihop allt till en deg och knåda den i några minuter, gärna i en bakmaskin.
2. Låt degen jäsa under bakduk i ca 50 min.
3. Dela degen i 12 bitar. Forma dem till bollar med mjölade händer.
4. Lägg frallorna på en ugnsplåt, klädd med bakplåtspapper. Strö över lite vetemjöl och nagga hål i varje fralla med en gaffel. Låt dem jäsa utan bakduk i ca 25 min. Sätt ugnen på 250 grader.
5. Grädda bröden mitt i ugnen i ca 15 min. Frallorna går bra att frysa in.






