En het, kall sås som passar till allt! Kyckling, torsk, lax, fiskpinnar, vegorätter eller kött. En riktigt god favoritsås som är busenkel att göra med endast 3 ingredienser.
Ingredienser: 3 dl crème fraiche (gräddfil eller iMat fraishe) 4–5 cm wasabipasta (från tub) salt
GÖR SÅ HÄR
Blanda crème fraiche och wasabi (smak av styrkan). Tillsätt en nypa salt. Blanda ordentligt.
Gott till allt, t ex lax, torsk, kyckling, kött, vegobiffar m m.
Spindeltårta med kladdkakebotten och chokladganache.
Spindelkladdkaka
10–12 bitar
150 g smör 3 dl strösocker 3 msk kakao 1 ¾ dl vetemjöl 1 nypa salt 3 ägg
Chokladganache 150 g mörk choklad ¾ dl vispgrädde
Ögon 2 Ballerinakakor
Spindelben 18 godissnören
Spindelnät och spindel smält, vit choklad
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en kastrull och blanda ner strösockret. Låt blandningen svalna något.
2. Tillsätt resten av ingredienserna i smörblandningen och rör snabbt ihop allt till en slät smet.
3. Häll smeten i en smord och bröad form, ca 24 cm i diameter.
4. Grädda kladdkakan mitt i ugnen i 20–24 min. Anpassa gräddningstiden efter hur kladdig du vill ha den. Låt kakan kallna i formen.
5. Värm grädden i en kastrull. Låt chokladen smälta i grädden och blanda ihop allt till en slät smet. Låt den svalna.
6. Bred ut chokladganachen på kladdkakan och lägg två Ballerinakakor ovanpå. Ställ kakan i kylen för att stelna.
7. Fläta ihop sex stycken spindelben (3 godissnören i varje). Lägg dem under kladdkakan vid servering så de sticker fram under tårtan.
Tips! Spindelnätet och den lilla spindeln på kakan har jag gjort av smält, vit choklad. Jag smälte chokladen och använde en sprits med en smal tyll och så spritsade jag chokladen i form av ett spindelnät och en spindel på ett bakplåtspapper. Chokladen stelnade i kylen.
Rågsiktsrutor. Det är väldigt enkelt att baka ut degen direkt på plåten och brödet blir oerhört saftigt och gott! Själva bakprocessen tar inte alls lång tid och medan degen jäser kan man passa på att göra något annat.
Rågsiktsrutor
12 st
50 g jäst 6 dl mjölk, fingervarm 2 tsk salt 75 g smör, smält 1/2 dl ljus sirap (mörk funkar också) 14–15 dl rågsikt
GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, smör, sirap och rågsikt, lite i taget mot slutet. Blanda ihop allt till en lätt kladdig deg och knåda den i några minuter.
2. Låt degen jäsa i bunken under en bakduk i ca 45 min.
3. Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord.
4. Tryck ut degen på en ugnsplåt, ca 40 x 45 cm, klädd med bakplåtspapper. Strö över lite rågsikt när du trycker ut degen. Skär degen i 12 bitar.
5. Nagga degen med en degnaggare eller en vanlig gaffel.
6. Låt degen jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 230 grader.
7. Grädda brödet mitt i ugnen i ca 18 min. Låt det svalna på plåten.
Tunna, spröda chokladkakor toppade med knastrande pärlsocker på toppen. Supergoda och roliga att baka. Välj själv vilken form du vill stansa ut degen i t ex runda, hjärtan, gubbar, granar, stjärnor m m.
Tips! Degen kavlar jag ut mellan två Toppits bakplåtspapper för de har en glidfri yta som gör att pappret inte glider eller flyttar på sig när man kavlar. Och men slipper att degen fastnar på kaveln eller bänken. Det är enkelt att bara dra bort det översta pappret och sedan stansar man ut sina kakor i degen på det undre pappret.
Chokladkakor
1 dl strösocker 4 1/2 dl vetemjöl 1/2 dl kakao ½ krm salt 200 g smör, rumsvarmt
Garnering pärlsocker
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda strösocker, vetemjöl och salt i en bunke. Nyp ihop smöret med de torra ingredienserna till en deg. Eller kör ihop degen snabbt i en hushållsmaskin. Låt den vila inplastad i kylen i ca 30 min.
2. Kavla ut degen tunt mellan två stycken Toppits bakplåtspapper (det har en glidfri yta som gör att pappret ligger still och inte flyttar sig när man kavlar).
3. Stansa ut kakorna till en valfri form direkt på bakplåtspappret. (Alla kakor som gräddas på samma plåt måste vara ungefär lika stora så gräddningstiden är densamma).
4. Ta bort degen runt om kakorna (kavla ut den degen igen och gör fler kakor av den).
5. Strö pärlsocker över kakorna.
6. Grädda kakorna mitt i ugnen i 12–14 min. Låt dem svalna på plåten.
En supergod, mycket lättbakad kladdkaka med rivet äpple och kanel som inte innehåller något vanligt socker eller vetemjöl. Den innehåller väldigt få kolhydrater vilket är positivt för alla som vill äta mindre socker och lite kolhydrater. Välj själv vilken sötning du vill använda.
150 g smör 2 dl valfri sötströ (t ex Use Like Sugar) 1 krm salt 2 dl mandelmjöl 3 ägg
Fyllning 1 stort äpple, rivet (eller två små)
Garnering kanel hackad sötmandel
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt sötströ och vispa ordentligt. Rör ner resten av ingredienserna och blanda till en slät smet.
2. Skala och riv äpplet. Rör ner det i smeten.
3. Häll smeten i en smord och bröad form 20 x 25 eller en rund springform, ca 24 cm i diameter.
4. Grädda kakan mitt i ugnen i 22–24 min. Låt den svalna i formen. Servera med vispad grädde eller sockerfri vaniljglass.