


Jag älskar dessa hembakade hamburgerbröd! Varför nöja sig med köpt när hembakat är så här fantastiskt? Enkla att göra och gör en otrolig skillnad för din burgarupplevelse. Hembakade hamburgerbröd är nyckeln till den ultimata sommarfavoriten!
Frys gärna in bröden så du kan ta fram när du vill grilla hamburgare spontant. Värm gärna brödet på grillen innan du stoppar in hamburgerköttet.
Här hittar du fler goda, enkla brödrecept – klicka här!
Hamburgerbröd
Ca 20 st
50 g jäst
9 dl vatten, fingervarmt
1 msk salt
1 dl rapsolja
8 dl rågsikt
12–14 dl vetemjöl
(Det går även baka hamburgerbröden med endast vetemjöl och byta ut rågsikten till vetemjöl, men jag tycker de blir extra goda och fluffigare med en del rågsikt i degen.)
Garnering
1 ägg, uppvispat (kan bytas ut mot vatten)
sesamfrön
GÖR SÅ HÄR
1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt vatten (eller mjölk) och blanda tills jästen löses upp.
2. Tillsätt salt, olja och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg. Knåda den i några minuter.
3. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min. Jäsningstips: Fyll upp ca 15 cm varmt vatten i diskhon. Ställ bunken i det varma vattnet så jäser degen snabbare. När degen växt till nästan det dubbla är den färdigjäst.
4. Dela degen i ca 20 bitar, beroende på hur stora bröd du vill ha. Gör runda bollar av degen med mjölade händer. Lägg dem på en ugnsplåt, klädd med bakplåtspapper. Platta till dem, ca 1 1/2 cm tjocka. Låt bröden jäsa under bakduk i ca 20 min. Sätt ugnen på 250 grader.
5. Pensla bröden med uppvispat ägg. Strö över sesamfrön om du vill (jag bakade utan sesamfrön denna gång).
6. Grädda bröden mitt i ugnen i 12–15 min tills de får lite färg (tiden kan variera lite beroende på storlek). Bröden går bra att frysa in.





Här hittar du fler goda, enkla brödrecept – klicka här!
