

Hemlagade köttbullar i krämig gräddsås är svensk husmanskost när den är som allra bäst – en oemotståndlig smakupplevelse som väcker både barndomsminnen och en djup känsla av välbehag. Varje tugga är en ljuvlig kombination av saftiga köttbullar och den lena, fylliga såsen som bara måste upplevas.
Servera gärna med hemgjort potatismos – recept klicka här!
Gör inlagd gurka på 5 minuter till pannbiffen – klicka till receptet här!
KÖTTBULLAR I GRÄDDSÅS
ca 30 stycken
1 dl ströbröd
1 dl vispgrädde
1 ägg
1 msk dijonsenap
1 msk kalvfond
1 gul lök, riven
600 g köttfärs
salt
svartpeppar
Gräddsås
5 dl vispgrädde (eller 3 dl vispgrädde + 2 dl mjölk)
ca 1 msk vetemjöl
1 msk kalvfond
25 g smör
några teskedar kinesisk soja
ev. salt & lite peppar
Servera gärna med hemgjort potatismos – recept klicka här!
Gör inlagd gurka på 5 minuter till pannbiffen – klicka till receptet här!
GÖR SÅ HÄR
1. Blanda ströbröd, vispgrädde, ägg, dijonsenap, kalvfond och riven lök i en bunke. Rör om ordentligt och låt blandningen stå i några minuter.
2. Tillsätt köttfärs, salt och svartpeppar och blada ihop allt ordentligt.
3. Dela färsen i ca 30 bitar och rulla dem till runda bollar.
4. Stek köttbullarna i en stekpanna med smör på medelvärme. Rör om regelbundet. Sänk värmen när de fått färg och stek på låg värme tills de är genomstekta.
5. Ta upp köttbullarna och låt smöret och resterna ligga kvar i stekpannan.
6. Gräddsås: Vispa ihop vispgrädde, vetemjöl och kalvfond i en bunke. Vispa ordentligt med en visp så att vetemjölet finfördelas i grädden.
7. Sätt stekpannan på medelvärme (med resterna från köttbullarna kvar i stekpannan), tillsätt smöret och låt det smälta.
8. Häll ner blandningen med vispgrädde. Vispa hela tiden med en visp och låt såsen puttra på låg värme tills den tjocknar. Tillsätt soja och ev. lite salt och peppar. Sojan är salt i sig och smaka därför av och tillsätt salt om du vill ha mer sälta.
Om såsen inte tjocknar: blanda ihop vetemjöl med lite kallt vatten eller kalla mjölk och vispa ner det i såsen och låt det puttra i några minuter till.
Tips! Späd såsen med lite mjölk om den blir för tjock.









Servera gärna med hemgjort potatismos – recept klicka här!




Gör inlagd gurka på 5 minuter till pannbiffen – klicka till receptet här!

Servera gärna med hemgjort potatismos – recept klicka här!
Gör inlagd gurka på 5 minuter till pannbiffen – klicka till receptet här!