Citroncheesecake

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

Cheesecake – en riktig klassiker som är himmelskt god! En lyxig, superläcker cheesecake som alltid är uppskattad och fantastiskt god att bjuda på! Här får ni ett riktigt toppenrecept!

CITRONCHEESECAKE

Ca 12 bitar

Botten
300 g Digestivekex
125 g smör, smält

Fyllning
600 g färskost, t ex Philadelphia
4 ägg
2 1/2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
2 msk vetemjöl
1 dl vispgrädde eller gräddfil

Smaksättning:
1 citron (2 msk pressad citron samt rivet skal från hela citronen)

Tips: Riv även ner 200 g vit choklad i smeten.

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Klä en springform, 24 cm i diameter med bakplåtspapper i botten och på kanterna.

2. Mixa Digestivekexen till smulor. Smält smöret och blanda ner det. 

3. Tryck ut smulora i botten på springformen. 

4. Grädda bottnen mitt i ugnen i 10 min. 

5. Fyllning: Rör ihop färskost och strösocker med en elvisp. Tillsätt äggen, ett i taget och vispa till en jämn smet.

6. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda ihop allt till en slät smet.

7. Ta ut formen med Digestivebottnen ur ugnen. Ställ in en ugnsform med 1 liter vatten längst ner i ugnen och sänk ugnsvärmen till 125 grader. 

8. Häll fyllningen på Digestivebottnen. 

9. Grädda din cheesecake mitt i ugnen i ca 70 min. Ta ut den och låt den kallna helt. Ställ den i kylen i minst 8 timmar så den stelnar helt. Garnera med florsocker och färska bär.

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Cheesecake-New-York-steg-för-steg-1024x229.jpg

Grova fröfrallor

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

Grova fröfrallor fyllda med massor av fibrer och nyttiga frön. Supergoda, rustika och lätta att baka. Välj de frön du har hemma t ex solroskärnor, linfrön, sesamfrön, pumpafrön, psylliumfrön m m. Frallorna går bra att frysa in och ta fram och tina när man ska äta dem.

Grova fröfrallor

15 st

25 g jäst
5 dl vatten
2 tsk salt
2 dl blandade valfria frön
3 dl havremjöl
6–7 dl rågsikt

Garnering
1 ägg
3 msk blandade valfria frön

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, frön, havremjöl och sist rågsikt, lite i taget. Blanda ihop till en smidig deg. Knåda degen i några minuter.

2. Låt degen jäsa under plastfolié i 50 min. 

3. Dela degen i 15 bitar. Forma dem till runda frallor och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.

4. Pensla frallorna med uppvispat ägg. Strö över rikligt med frön och tryck till fröna lite lätt så de fastnar i ägget.

5. Låt frallorna jäsa under en bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader. 

6. Grädda bröden mitt i ugnen i ca 15 min. Låt dem svalna på plåten.


Kladdkaka i långpanna

På bilden ser du en halv kladdkaka. Den är delad på längden, då är det enkelt att skära den i vanliga tårtbitar.

En klassiskt, underbar kladdkaka som räcker till många. En kladdkaka kan med fördel bakas dagen före servering, då blir den extra härlig i konsistensen.

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

Kladdkaka i långpanna

Ca 20 bitar

350 g smör
7 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
2 krm salt
1 dl kakao
5 dl vetemjöl
6 ägg

Garnering
florsocker

GÖR SÅ HÄR

  1. Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en stor kastrull. Tillsätt strösockret och blanda. Låt det svalna. Rör ner ägg, vaniljsocker, salt och kakao. Blanda sist i vetemjölet och rör om till en slät smet. 
  2. Häll smeten i en långpanna, ca 28 x 35 cm, klädd med bakplåtspapper.
  3. Grädda kakan längst ner i ugnen i 32–38 min beroende på hur kladdig du vill ha den. Låt den kallna i formen. Servera gärna med lättvispad grädde.

    Tips!
    – Krossa en näve Turkisk pepper-karameller i tillsätt i smeten eller strö ovanpå toppen.
    – Grovhacka 200 g choklad och tillsätt i smeten.

    TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

BANANKLADDKAKA UTAN SOCKER OCH veteMJÖL

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

Banankladdkaka som påverkar blodsockret minimal! Den är ljuvligt god. Choklad och banan är en helt perfekt kombo och den här kladdkakan har en lagom smak av banan. Så himla god och en perfekt dessert efter en middag eller tårta på ett kalas. Bananen gör kladdkakan extra god! En kladdkaka perfekt för diabetiker och andra som vill äta lite kolhydrater.

Tips! Baka med vanligt strösocker och vetemjöl:
Byt ut mandelmjölet mot 2 dl vetemjöl och Nicks Use Like Sugar mot 2 dl strösockret.

Banankladdkaka utan socker och mjöl

12 bitar

150 g smör
1 krm salt
3 msk kakao
2 dl Nicks Use Like Sugar eller sötströ
3 ägg
2 dl mandelmjöl (eller havremjöl)

Fyllning
1 stor banan (eller två små)

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt resten av ingredienser och rör ihop allt till en smet.

2. Mosa bananen och häll ner den i smeten. Rör om bara ett varv (smeten ska bli marmorerad).

3. Häll smeten i en smord och bröad form, ca 24 cm i diameter. 

4. Grädda kakan längst ner i ugnen i 20–23 min. Låt den svalna i formen. Servera med vispad grädde eller vaniljglass.

slarviga äppelfrallor


I samarbete med Ankarsrum
. Kolla in Ankarsrums köksmaskiner, olika färger och tillbehör – klicka här!


I samarbete med Ankarsrum
. Kolla in Ankarsrums köksmaskiner, olika färger och tillbehör – klicka här!

HEMBAKADE, SLARVIGA ÄPPELFRALLOR Rivet äpple i degen gör frallorna väldigt mjuka, saftiga och goda. Degen innehåller även fibrer som är nyttigt och bra för kroppen. Ett frukostbröd som går bra att frysa in. De är även goda till en varm soppa eller en fräsch sallad. Jag kallar dem slarviga för jag formar inte degfrallorna, utan delar dem bara i bitar och lägger dem direkt på plåten. De blir släta och vackra ändå under gräddningen.

Degen har jag knådat i min Ankarsrum köksassistent som gör glutentrådarna starka vilket i slutändan gör att brödet blir oerhört luftigt och mjukt under gräddningen. Utan bra knådning av degen blir brödet platt och kompakt. Knådningen är en väldigt viktig process i bröd som innehåller jäst.
Kolla in Ankarsrums köksmaskiner, olika färger och tillbehör – klicka här!

Tips! Mjölken gå att byta ut mot vatten, och då blir det konsistensen lite mer rustik. Men supergoda ändå!

SLARVIGA ÄPPELFRALLOR

Ca 20 st

50 g jäst
6 dl mjölk, fingervarm
2 tsk salt
3 äpplen, skalade och rivna
150 g smör, rumsvarmt
3 dl grahamsmjöl
14–15 dl vetemjöl

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i degbunken och tillsätt mjölken. Sätt i gång assistenten på låg hastighet. Tillsätt salt, rivet äpple, smör, grahamsmjöl och vetemjöl, lite i taget. Kör degen i ca 5 min. 

2. Strö lite vetemjöl över degen och sätt på jäslocket. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.

3.  Rulla degen i vetemjöl på ett bakbord. Dela degen i ca 20 bitar, för hand, med en sax eller kniv. Du behöver inte forma dem runda, de blir släta och fina när de jäser och gräddas. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.

4. Strö lite mjöl över frallorna. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.

5. Grädda bröden mitt i ugnen i ca 15 min. Låt dem svalna på ett galler under bakduk.

Kolla in Ankarsrums köksmaskiner, olika färger och tillbehör – klicka här!