Geléhjärtan

Jag önskar alla en fin alla hjärtans dag med massor av kärlek❤!

Överraska en kär vän med hemgjorda geléhallonhjärtan! De är enkla att göra och ljuvligt goda!

Tips! Jag gjöt mina geléhjärtan i Ikeas isform Plastis, men man kan använda vilka isformar man vill, även om de inte föreställer hjärtan.

Geléhallonhjärtan

Ca 30 st

Så enkla att göra och en perfekt present som kommer att imponera.

Du behöver:
silikonformar eller små aluminiumformar
matolja

Smeten
10 gelatinblad
200 g hallon, djupfrysta (100 g hallonpuré)
2 1/2 dl strösocker
knappt 1 dl vatten
1/2 dl vit sirap (75 g)
1 tsk citronsyra

Garnering
strösocker

GÖR SÅ HÄR

1. Pensla formarna med ett tunt lager olja.

2. Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten.

3. Tina hallonen och passera dem genom en sil med små hål för att få bort kärnorna. Väg upp 100 g slät hallonpuré.

4. Koka socker och vatten i en kastrull. Tillsätt sirap och koka på hög värme till 150 grader. Rör inte för mycket under kokningen. 

5. Ta bort kastrullen från plattan och tillsätt hallonpurén. Låt blandningen koka upp på nytt till 125 grader på medelvärme. Rör om då och då. 

6. Ta upp gelatinbladen och skaka av vattnet från dem och rör ner dem och citronsyran i hallonmassan i kastrullen. Ta bort kastrullen från plattan och låt blandningen svalna till ca 55 grader i rumstemperatur. Rör om ett par gånger under tiden. Häll hallonröran i en kanna med pip och portionera smeten i formarna. 

7. Låt hjärtana stå i rumstemperatur och stelna i 3−4 tim. 

8. Lossa hjärtana ur formarna. Torka eventuellt bort över-flödig olja och rulla dem i strösocker.

Kyckling i sås i ugn

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

En mycket enkel rätt att tillaga och kycklingen blir extra saftig när den tillagas i den låga ugnsvärmen. Servera med ris, pasta, potatis eller bulgur och en fräsch sallad.

Kyckling i sås i ugn

4 portioner

4 kycklingfiléer
salt
peppar
curry och/eller chiliflakes

Sås
3 dl vispgrädde (eller 2 dl vispgrädde + 1 dl mjölk)

2 msk kycklingfond (eller 1 tärning kycklingbuljong)
1 vitlöksklyfta
färsk basilika eller timjan

GÖR SÅ HÄR

  1. Sätt ugnen på 150 grader. Salta, peppra och strö över curry eller chiliflakes på kycklingfiléerna.
  2. Värm upp en stekpanna och ringla i olja. Stek en gyllenbrun yta på kycklingfiléerna (de ska inte genomstekas, bara bli bruna på ytan).

3. Lägg kycklingfiléerna i en ugnsform. Häll över vispgrädde, kycklingfond och pressad vitlök. Strö över färsk basilika eller timjan.

4. Grädda kyckling längst ner i ugnen i 30–40 min eller tills de är genomstekta. De steks på låg värme för att då blir kycklingen fantastiskt saftig.

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

Fetaostpasta

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

FETAOSTPASTA Tomater, fetaost och pasta som blanda i en ugnsform – ljuvlig gott och enkelt att tillaga! Ät pastarätten som den är eller servera med t ex kycklingfilé, en köttbit eller en vegobiff och en fräsch sallad.

Fetaostpasta


20 cocktailtomater
1 paket fetaost (eller mozzarella)

salt 
svartpeppar
2 vitlöksklyftor

2 msk olivolja eller rapsolja
färsk basilika

ca 1 liter kokt valfri pasta

(ringla gärna över lite rapsolja eller olivolja på pastan samtidigt som vattnet, men kan uteslutas om man vill)

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 225 grader. Lägg tomaterna i botten på formen.

2. Lägg en fetaost i mitten. Krydda med salt, svartpeppar, pressad vitlök och basilika.

3. Grädda längst ner i ugnen i 25–30 min eller tills tomaterna och fetaosten är mjuka.

4. Koka pastan under tiden tomaterna är i ugnen.

5. Ta ut formen ur ugnen. Rör om och blanda fetaosten med tomaterna. Häll i pastan och rör om till en härlig röra.

https://youtu.be/1WoG-OP_TjE
Klicka här för att se exakt hur man gör fetaostpastan.

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

Laxpasta allt-i-ett

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

LAX OCH PASTA ALLT-I-ETT Enklare än så här blir det inte att laga mat. Pastan blir så härligt krämig och laxen fantastiskt saftig och perfekt. En supermiddag för hela familjen som är busenkel att tillaga.

Här hittar du fler goda matrecept – klicka här!

Tips! Laga lax i ugn med potatismos – också ett ALLT-I-ETT recept som är grymt bra och gott! Klicka här för recept!

Laxpasta allt-i-ett

4 laxfiléer
salt
peppar

Sås
2 dl vispgrädde
1 dl mjölk
2 msk fiskfond (eller en söndersmulad buljongtärning)
ca 8 dl kokt pasta (valfri sort)
färsk basilika

1–2 vitlöksklyftor

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Koka pastan nästan klar, den ska fortfarande vara lite lätt hård (kraftigt al dente).

2. Lägg laxfiléerna i en ugnsform. Salta och peppra.

3. Blanda vispgrädde, mjölk och fiskfond i en skål. Häll det runt laxen i formen. Pressa över vitlök.

4. Häll över kokt pasta och strö över basilika. 

5. Grädda laxpastan längst ner i ugnen i ca 20 min.

Här hittar du fler goda matrecept – klicka här!

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

Rågsiktskakor recept

Tips! Här hittar du fler recept på goda bröd – klicka här!

Klassiska rågsiktskakor! Ett av de godaste frukostbröden jag vet! De blir så vansinnigt fluffiga,, mjuka och goda. Rågsikt är så himla gott att baka bröd med. Tips! Byt ut 3 dl rågsikt mot 4 dl havregryn.

TIPS! Följ mig gärna Lindas bakskola på  Instagram (klicka här, eller Facebook (klicka här) så får du alltid alla nya recept direkt i ditt flöde och kan följa mig på Instastory!

Tips! Brödet kan bakas med vetemjöl istället för rågsikt, men får du en lite annan färg och smak. Men också väldigt gott!

RÅGSIKTSKAKOR

4 st

50 g jäst
6 dl mjölk, fingervarm
2 tsk salt
50 g smör, rumsvarmt
½ dl ljus sirap

13–15 dl rågsikt

GÖR SÅ HÄR
1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, smör, sirap och rågsikt, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den ordentligt.

2. Låt degen jäsa under bakduk i ca 50 min eller till sin dubbla storlek.

3. Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord. Dela den i fyra delar. Platta eller kavla ut dem till runda kakor, ca 20 cm i diameter. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.

4. Stansa ut ett hål i mitten, ca 4 cm i diameter, med t ex ett snapsglas. Nagga hål i brödkakorna med en gaffel. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 230 grader.

5. Grädda bröden mitt i ugnen i 13–14 min. Låt dem svalna på ett galler under en bakduk. Tips! Här hittar du fler recept på goda bröd – klicka här!

TIPS! Följ mig gärna Lindas bakskola på  Instagram (klicka här, eller Facebook (klicka här) så får du alltid alla nya recept direkt i ditt flöde och kan följa mig på Instastory!