Potatisgratäng

https://youtu.be/S-UGPCDQYLY
Klicka på filmen för att se hur man tillagar krämig potatisgratäng.

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

Krämig, lyxig och ljuvligt god potatisgratäng. Potatisgratängen blir extra god om du stör Västerbottensost över potatisen innan gräddning, men vilken sorts ost som helst går bra. Potatisgratäng deluxe!

Potatisgratäng

1 kg potatis
1 stor gul lök
5 dl vispgrädde (eller vegansk grädde)
2 klyftor vitlök
salt
svartpeppar

200 g riven ost (kan uteslutas)

GÖR SÅ HÄR
1.
Sätt ugnen på 225 grader.

2. Skala och skiva potatisen tunt. 

3. Skala löken och finhacka den. Varva potatisskivor och lök i en ugnsform. Salta och peppra.

4. Pressa ner vitlöksklyftorna i vispgrädden. Rör om och häll den över potatisen.

5. Strö riven ost över potatisen i formen. 

6. Grädda gratängen längst ner i ugnen i ca 45 min eller tills den bubblar ordentligt och får en gyllenbrun färg på ytan.

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)



Havrefrallor

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

Enklare frallor kan man knappast baka. Blanda ihop havregryn (de ska inte mixas sönder) med resten av ingredienserna och degen är klar! Så enkelt, eller hur?! Frallorna är underbart goda, nyttiga och innehåller färre kolhydrater än vanligt bröd. Så himla smart och bra recept!

Havregryn innehåller inte gluten naturligt, men kan innehålla spår av gluten. Om man vill ha glutenfria havregryn måste man använda rena havregryn.

Havrefrallor

8 stycken

4 dl havregryn 
2 ägg
2 dl yoghurt, filmjölk eller kvarg
2 tsk bakpulver
3/4 tsk salt

Garnering
havregryn

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 250 grader.

2. Blanda ihop alla ingredienser i en skål till en deg. Låt degen stå och dra åt sig vätska i 10 min.

3. Klicka ut degen med en sked i 8 högar  på en plåt med bakplåtspapper. Strö över lite havregryn

4. Grädda bröden mitt i ugnen i ca 15 min.

Klippta grahamsbullar

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

Enkla, fluffiga bröd som klipps i bitar med en sax. Mycket enkelt och bröden formas lite olika, men blir superfina under gräddningen. Går bra att frysa in.

Klippta grahamsbullar

a 25 st 

25 g jäst
3 dl mjölk, rumsvarm
1 ½ tsk salt
2 msk ljus sirap
1 dl grahamsmjöl
20 g smör, rumsvarmt
7–8 dl vetemjöl (eller rågsikt)

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Rör ner salt, sirap och grahamsmjöl och låt blandningen stå i några min.

2. Tillsätt smör och vetemjöl, lite i taget. Knåda degen kraftigt i några min så att glutentrådarna blir starka och bröden luftiga.

3. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.

4. Knåda igenom degen och rulla den i lite mjöl. Klipp bitar av degen med en sax, ca 25 st. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.

5. Låt bröden jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 230 grader.

6. Grädda bröden mitt i ugnen i 10–13 min. Låt dem svalna på ett galler.

Blomkålsmos

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

Blomkålsmos är fantastiskt gott, nyttigt och passar perfekt till både kött, kyckling och vegorätter. Moset blir väldigt fluffigt och gott. Du kan använda mjölk eller vispgrädde. Det blir absolut tillräckligt gott och fluffigt med mjölk, men om du vill lyxa till det och som blanda du i vispgrädde. En perfekt ersättare till vanligt potatismos och även mina barn älskar detta mos. Lätt att göra!

Tips! Tillsätt lite muskotnöt i moset.

BLOMKÅLSMOS

1 1/2 kg blomkål, i buketter
50 g smör
ca 1 dl varm mjölk (eller vispgrädde)
salt
svartpeppar/vitpeppar

GÖR SÅ HÄR

  1. Koka blomkål en en stor kastrull i ca 15 min eller tills den är mjuk rakt igenom.

2. Häll bort det varma vattnet.

3. Mixa sönder blomkålen medan den fortfarande är kokhet, med en mixer eller elvisp. Tillsätt smör och varm mjölk och fortsätt vispa/mixa till ett mos.

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

Havregrynslimpa utan vetemjöl

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

Enklare limpa kan man knappast baka. Blanda ihop havregryn (de ska inte mixas sönder) med resten av ingredienserna och degen är klar! Så enkelt, eller hur?! Limpan är underbart god, nyttig och innehåller färre kolhydrater än vanligt bröd och mer protein. Så himla smart och bra recept!

Havregryn innehåller inte gluten naturligt, men kan innehålla spår av gluten. Om man vill ha glutenfria havregryn måste man använda rena havregryn.

Tips! Det går bra att byta ut till mjölkfritt alternativ istället för yoghurt, filmjölk eller kvarg, t ex havremjölk. Bröden går jättebra att frysa in!

Havregrynslimpa utan vetemjöl

1 st

10 dl havregryn
1 msk bakpulver
1 1/2 tsk salt
5 ägg
4 dl filmjölk, kvarg eller naturell yoghurt

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 200 grader. 

2. Blanda havregryn, bakpulver och salt i en bunke. 

3. Tillsätt äggen och rör om ordentligt så att alla havregryn blir blöta av äggen.

4. Tillsätt filmjölk och rör om ordentligt till en kladdig deg. Låt degen stå och dra åt sig vätskan i ca 10 min. 

5. Häll degen i en limpform, täckt med bakplåtspapper. 

6. Grädda limpan längst ner i ugnen i ca 55 min.

Reklam för Lindas nya, avlånga ugnsform
Jag har bakat min limpa i min, nya avlånga ugnsform. Den är helt perfekt att baka bröd i, men även t ex äppelkaka, kärleksmums, pajer, kladdkakor och sockerkaka. De raka kanterna ger ett jämnt fint resultat med jämn gräddning av hela kakan eller brödet. 
Beställ gärna min AVLÅNGA UGNSFORM här – klicka här! 

Här hittar du fler recept till Lindas avlånga ugnsform – klicka här!